Stress, vermoeidheid en burn-out
Iedereen krijgt in zijn leven te maken met een bepaalde hoeveelheid stress. Regelmatige blootstelling aan een korte hanteerbare dosis stress maakt ons zelfs weerbaarder en houdt ons brein en lichaam in conditie. Maar door omstandigheden kan de balans tussen lichaam, geest en de leefomgeving verstoord raken. Bijvoorbeeld door problemen op het werk of privé, door ziekte, verlies van dierbaren, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is zo’n verstoring een sluipend proces en kunnen stress, vermoeidheidsklachten en/of burn-out klachten ontstaan.
Signalen:
- versnelde hartslag en/of ademhaling
- verhoogde spierspanning op meerdere plekken in het lichaam (o.a. nek, schouders en rug)
- algehele vermoeidheid en gebrek aan energie
- slecht slapen
- piekeren en gejaagdheid
- overgevoelig voor prikkels (licht en geluid)
- snel emotioneel
- verminderde aandacht, concentratie en/of geheugenproblemen
Gevolgen
Stress kan op meerdere manieren het lichaam op negatieve wijze beïnvloeden. Zo kan teveel stress impact hebben op je hormonale evenwicht, immuunsysteem, hart en bloedvaten, ademhaling en spijsvertering.
Als je lang rondloopt met stressklachten kan dit zelfs leiden tot een burn-out. Hierbij ben je emotioneel uitgeput en niet of nauwelijks in staat om te presteren. Vaak blijven mensen die last hebben van een burn-out langere tijd met vermoeidheidsklachten rondlopen. Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk dat je tijdig je eigen klachten gaat herkennen en erkennen.
Hoe verder?
Tijdens de behandeling wordt gekeken welke stressoren bij u een rol spelen en op welke manier u hiermee anders kunt omgaan. Het uiteindelijke doel is dat u inzicht krijgt in uw belasting-belastbaarheid, het vertrouwen in eigen lichaam terugkrijgt en een betere kwaliteit van leven ervaart.